Japanista alkujaan tullut Akita on suurikokoinen vuoristojen koira. Rotu jalostettiin metsästykseen, ja se pystyy ottamaan kiinni suurikokoisiakin eläimiä ja estämään niiden paon, jotta jäljessä tulevat metsästäjät voivat tappaa eläimen. Akita toimii siis yksin riistan jäljityksessä, ja tämä luonteenpiirre on yhä koiraa hankittaessa huomioon ottava seikka: Akita on itsenäinen ja ottaa dominoivan aseman laumassa. Se muodostaa reviirin, jota se puolustaa, eikä juurikaan siedä muita samaa sukupuolta olevia koiria lähettyvillään. Kotona se loikoilee mielellään yksinäänkin tarvitsematta päivittäisiä virikkeitä, mutta säännöllinen lenkkeily on tietenkin hyvin tarpeellista tällekin koirarodulle.

Suuren kokonsa takia Akita ei sovi lapsen lemmikiksi. Se on vahva, ja luonteenpiirteidensä takia sitä ei pidä viedä lenkille ilman hihnaa. Yllättävissä tilanteissa koira pysyy yleensä rauhallisena ja on yleensä lapsiystävällinen – joskin tämä piirre on yksilökohtaista, kuten kaikilla koirilla.

Akitaa on kasvatettava johdonmukaisesti ja määrätietoisesti. Suuresta koostaa huolimatta Akita ei syö valtavaa määrää ruokaa, mutta kasvaa nopeasti pennusta täysikokoiseksi.

Akitarodulla on suurehkot pystykorvat ja ystävälliset kasvot. Sen turkki on tuuhea ja pysyy kunnossa säännöllisellä harjauksella. Rotu on jakautunut kahtia riippuen siitä onko rotu peräisin Japanista vai sodan jälkeen Amerikassa jalostetusta Akitarodusta. Hyvän hajuaistinsa avulla Akita sopii jäljitys sekä hakutoimiin. Onpa niitä joskus käytetty vetoeläiminäkin, mutta luonteensa puolesta se ei sovellu yhteistyöhön muiden koirien kanssa.