Dalmatiankoira on helposti tunnistettavissa oleva koirarotu, jonka kuuluisa laikukas karvapeite on tuttu esimerkiksi Walt Disneyn animaatiofilmiklassikosta – 101 Dalmatiankoiraa. Tummat pyöreähköt täplät valkoisessa turkissa ovat viehättäneet myös taiteilijoita vuosisatojen ajan, joten maalauksia Dalmatiankoirasta löytyy historian sivuilta usealta aikakaudelta.

Lähteisiin perustuen voidaan melko tarkasti sopia, että Dalmatialainen rotu sai alkunsa nykyisen Kroatian seuduilla. Päätellen maininnoista historiallisissa kirkon kirjoituksissa Dalmatiankoira tunnettiin jo 1700 luvun alussa. Aikaisempaakin kuvitusta löytyy jopa muinaisen Egyptin ajoilta, vaikkakaan ei ole tietoa onko rotu samaa kuin nykyinen vai onko kysymyksessä saman näköinen rotu aikaisilta ajoilta. Vain geenitutkimus voisi paljastaa rodun salaisuuden.

Historiasta tiedämme myös että Dalmatiankoiraa käytettiin valppaana vartijakoirana pitämään valtakunnan rajat viholliselta turvattuna sotilaiden apuna. Se on isännälleen uskollinen, mutta pitää viileää etäisyyttä tuntemattomiin. Sen tiedetään olevan suosittu seuralainen entisten vaeltelevien paimentolaisten kulttuurissa. Dalmatiankoiralla oli myös vahva metsästysvietti hyvällä vainuaistilla varustettuna, mutta turkkinsa ansiosta sitä alettiin käyttämään yhä useammin muodollisissa tehtävissä, kuten maskottina ja hevosvaunujen saattajana.

Näihin tehtäviin Dalmatialaista kehitettiin etenkin Englannissa, jossa loistavilla paraateilla on pitkä historia ja tärkeä merkitys juhlallisissa tapahtumissa. Niinpä nykyisen Dalmatian rodun katsotaankin kehittyneen tämänpäiväiseen muotoonsa Englannissa.

Toki rotua tunnetaan muuallakin, ja esimerkiksi USA:ssa sen käyttö yleistyi ensin palokunnan tehtävissä, koska entiseen aikaa palolunta kiiti palopaikalle hevosrattain. Dalmatiankoirat auttoivat ajuria hevosten ohjauksessa kun kiire kiristi palomiesten hermoja.