Valtavan suosion koiranomistajien keskuudessa saanut Kultainennoutaja on maineensa arvoinen seuralainen. Kunhan sen liikunnan tarve tyydytetään, se soveltuu perheeseen yhtä hyvin kuin harrastuskoiraksi.

Erittäin miellyttämishaluisena Kultainennoutaja oppii mainiosti tavoille sekä älykkäänä rotuna se omaksuu tehtäviä helposti. Se on yleensä ystävällinen, luottavainen ja toimintahaluinen, kunhan se terveydestä huolehditaan sopivan ruuan ja hoidon tavoin.

Rodun alkuperäismaa on Iso-Britannia. Kuten nimestä voi päätellä, rotu kehitettiin metsästäjien avuksi ammutun pienriistan noutamiseen. Kultainennoutaja ryhtyy yhä mielellään vaikka uimaan, jos sen kanssa leikkiin noutoleikkejä veden äärellä. Metsästysvaistonsa ansiosta se saattaa karkailla omin päin metsälle ja palata sieltä varsin likaisena, jos tilaisuus tähän tulee. Tämä taipumus saadaan hallintaan hyvällä tapakasvatuksella, vaikkakin yksilön luonne määrää sen käyttäytymisen pysyvän suunnan.

Kultainennoutaja on suosittu näyttelykoira sekä myös palvelukoira. Hankkiessasi oman lemmikin tai seura- tai harrastuskoiran, on hyvä kysyä kasvattajalta, mihin ryhmään heidän kasvattamansa koirat ovat pääasiallisesti suunnattu.

Tämän rodun turkki ei varsinaisesti kaipaa trimmaamista, mutta karvoituksen pituus aiheuttaa takkuisuutta, jos sitä ei huolleta lainkaan. Koska koira on keskikokoinen, sen turkin pesuun, kuivaamiseen, kampaamiseen ja leikkaamiseen saattaa kulua melkoisesti aikaa. Turkin puhtaanapidosta kannattaa tehdä viikoittainen rituaali jo pennusta, jotta aika ajoittain suoritettava turkin trimmaus helpottuisi ja koirasi tottuisi siihen ilman komentamista. Muista myös säännöllinen koiran hampaiden hoito.