Isokokoisista koirista Labradorinnoutaja on yksi suosituimmista roduista ja siihen löytyy moniakin syitä. Koira on ystävällinen, iloinen ja uskollinen perheenjäsen kaiken ikäisille. Se on sopeutuva ja viisas oppimaan uusia asioita koko ikänsä. Pentumaista käytöstä kestää jopa neljä vuotta, jolloin sen kanssa on leikittävä erittäin usein. Suurikokoisena koirana Labradorinnoutaja tarvitsee paljon liikuntaa ja pitkiä lenkkejä joka säällä, jotta se pysyisi valppaana ja terveenä.

Koulutus ja tottelevaisuus on mieleistä puuhaa näille koirille. Labradorilla on vahva halu miellyttää omistajaansa, mikä tekeekin siitä oivallisen kaverin yhteistyöhön. Aggressiivisuutta rodulla on erittäin vähän.

Labradorinnoutaja on oikea ”vesipeto”! Sen alkuperäinen käyttötarkoitus oli kalastajien apuna noutaen saaliita tai verkkojen päitä vedestä. Vaikka rotua on jalostettu metsästyskoirien kanssa, sen oivallinen uimataito on säilynyt nykykannoille. Koiran on annettava tottua uintiin omatahtoisesti – pentuna veteen pudonnut koira tulee aina välttämään avovettä. Aikuisen Labradorinnoutajan turkki on melkeinpä vedenpitävä, suojaten sitä hyvin kylmältä.

Labradorinnoutajan suosioon on vaikuttanut sen monipuolisuus usealla eri alalla. Näitä koiria käytetään opaskoirina ja liikuntavammaisia avustavina koirina. Sen herkkä hajuaisti on hyödyksi esimerkiksi huumeita ja räjähdysaineita etsittäessä. Sen voi kouluttaa sienimetsällekin ja niin löytyvät herkulliset tatit metsästä kätevästi koiran kanssa.

Labradorit rakastavat hellimistä, ja niitä käytetäänkin terapiakoirina lempeän luonteensa vuoksi. Koiran silittäminen rauhoittaa ahdistuksesta tai yksinäisyydestä kärsiviä ihmisiä. Lenkkeily ja ulkoilu koiran kanssa on terveellistä ajanviettoa liikunnallisesti sekä henkisesti parantava vaihtoehtoishoito.