Koiranomistajan päivään kuuluu säännöllinen huolehtiminen ja velvollisuus koiran hoidosta. Lemmikkisi on ikään kuin lapsi, joka ei kasva koskaan aikuiseksi eikä se ole vastuullinen teoistaan.

Miettiessäsi koiran hankkimista, kysy itseltäsi muutama kysymys ja vastaa niihin rehellisesti:

Onko kodissani paikkaa koiralle? Koira tarvitsee tilaa ja mitä suurempi koira, sitä enemmän se tarvitsee tilaa kulkiessaan ja nukkuessaan. Sen ruokailu on järjestettävä rauhalliseen, helposti puhdistettavaan paikkaan. Koiran turkkia on hoidettava pesten ja kammaten, johon oma piha tai suuri kylpyhuone ja tilava suihku käy parhaiten.

Onko minulla säännöllistä päivittäistä koiran ulkoiluttamismahdollisuutta? Säännöllinen ulkoiluttaminen tarkoittaa säännöllistä rutiinia ja tottumuksia. Koiran koosta ja rodusta riippuu, miten paljon se tarvitsee liikuntaa, johon myös omistajalla on oltava halua sekä kuntoa. Jos syystä tai toisesta et pysty pitämään yllä rutiinia, on paras olla ilman koiraa.

Pystynkö kustantamaan koiran pidon? Koiran on syötävä sille sopivaa ruokaa, jotta se pysyisi terveenä. Monet pitkälle jalostetut koirarodut ovat nykyisin alttiita synnynnäisille vioille ja heikkouksille ja eläinlääkärin hoidot maksavat usein satoja ellei jopa tuhansia euroja. Seikka unohtuu monelta koiranpentuun ihastuneelta ostajalta, vaikka informaatiota koirien terveydestä löytyy netistä paljon. Koirat tarvitsevat myös leluja, koulutusta ja hoitotarvikkeita, joita saatat joutua ostamaan viikoittain.

Olenko tarpeeksi kärsivällinen pitämään eläintä kotonani? Niin taitavia kuin koirat ovatkin, ne eivät koskaan siivoa! Lemmikin tuottamiin toimiin on alistuttava kiukkuamatta, kuten kodin siistimiseen karvoista, kuolan jälkien pyyhkimiseen tai ulosteiden poistamiseen puutarhasta ja lenkkipoluilta. Siinä koiranomistajan arkipäivää.