Koirista kiinnostuneille on kirjoitettu monia kirjoja. Opuksia riittää selittämään koiranpitoa kaikkine ongelmineen ja vinkkeineen, mitkä auttavat koiran omistajaa ymmärtämään lemmikkiään ja hoitamaan sitä parhaimmalla tavalla.

Koirien koulutus on keskeinen osa etenkin tottelevaisuutta ja koirien sosiaalistuttamista. Huonotapainen koira ei ole iloksi kenellekään ja seurauksena on onneton elämä myös koiralle.

Koulutuksesta puhuttaessa ei aina siis tarkoiteta eritystehtäviin kouluttamista, kuten vartiointi tai huumeiden etsintä. Kouluttaminen aloitetaan koiran ollessa vielä pentu ja tähän viitaten on Tuire Kaimio kirjoittanut oppaansa Pennun Kasvatus. Kirja sisältää paljon hyödyllistä sekä mielenkiintoista tietoa koirista niiden eri ikävaiheissa. Mukana on ohjeita koiran mielenterveydelle hyödyllistä leikkeistä ja tehtävistä. Kirja sopii niillekin jotka vasta miettivät koiran hankkimista, sillä se kertoo eri koirarotujen sopivuudesta perhekoiriksi.

Oikean koiran valinnasta, koiran kasvatuksesta ja opetuksesta kertoo myös Ahlbom ja Hallgren kirjassaan Oikea koira oikeaan kotiin. Tämäkin kirja kehottaa ymmärtämään koirien psykologiaa ja käyttäytymistapoja, jotta esimerkiksi tottelevaisuuskoulutus onnistuu vaivatta.

Lyhyt ja ytimekäs opas joka koiranomistajalle on Turid Rugaasin laatima Rauhoittavat signaalit. Se on koirien elekielen perusteos joka oikaisee yleisiä virheellisiä käsityksiä koirien käyttäytymisestä.

Koiranomistajan on hyvä ymmärtää että koirilla on usein nälkä! Asiasta on kirjoittanut erittäin aiheellisen oppaan Malin Ekblom : Koiran luonnollinen ruokinta. Opas tähtää koiran kaikkinaiseen hyvinvointiin ruokinnan avulla, jotta säästyttäisiin lemmikin vaivoilta ja sairauksilta. Terve koira on iloinen, oppivainen ja pitkäikäinen kumppani.